Een 3D geprint grachtenpand, kan dat?

Vorige week won DUS architecten de Sustainability Entrepreneurship Award 2014, “the largest sustainability award worldwide”, voor hun “3D print canal house”. Vanaf het moment dat ik van dit project hoorde ben ik er enthousiast over. Het vergt tijd, inspanning en visie om een dergelijk project aan te gaan terwijl je van tevoren niet weet of het gaat lukken.

Het begon allemaal met de vraag: Wat als je gebouwen zou kunnen 3D-printen? Samen met Ultimaker, bouwden ze een gigantische 3D-printer, die ze De KamerMaker doopten.

 
Tot januari stond De KamerMaker voor het kantoor van DUS-architecten. Daarna is hij verhuisd naar de bouwplaats in Amsterdam Noord om daadwerkelijk het grachtenpand te gaan maken.

Deze hele zomer was de bouwplaats geopend voor publiek (tegen een hele geringe vergoeding) en eind augustus had ik eindelijk tijd om de voortgang met eigen ogen te zien.

3D Print Canal House
Noordergrachtengordel
Variations in wall structures
Back of the KamerMaker
The inside of the KamerMaker
KamerMaker print head
Building site
Structure filled with concrete
Canal House model
Het is overduidelijk nog geen grachtenpand, maar er wordt flink geëxperimenteerd met materialen en methodes. Ik hoop dat het project door blijft gaan en uiteindelijk daadwerkelijk een begaanbaar (misschien zelfs bewoonbaar?) pand oplevert.

Bonus video: Dus-architecten in DWDD. De planning was wellicht wat optimistisch ;-)

Dit artikel verscheen in Engelse versie eerst op Storymines.

(this post is also available in: Engels)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>