Met een 3D-printje in de hand, reist de blinde door het ganse land

3D geprinte kaartenIn Japan is de organisatie die verantwoordelijk is voor het maken van kaarten van het land (GSI), bezig met het ontwikkelen van software waarmee een kaart omgezet kan worden in een 3D relief model. Het 3D model heeft verschillende texturen en onderscheidt wegen, treinsporen en wandelwegen. De beoogde doelgroep is blinden en slechtzienden, die nu al gebruik kunnen maken van papieren braillekaarten om hun weg op straat te vinden. Met behulp van een 3D-printer kun je een stuk kaart uitprinten van de locatie waar je naar toe wilt.

De schaal van een stedelijke omgeving is 1:2500, het print oppervlakte van mijn printer 30cm x 30cm. Om je een idee te geven: uitgaande van deze schaal kan ik een gebied printen van 750m x 750m. Wellicht kun je in- en uitzoomen op een kaart, maar dat vertellen de nieuwsberichten niet.

Ik ben benieuwd of het waarde toevoegt ten opzichte van bijvoorbeeld gesproken navigatie via bijvoorbeeld Google maps. Ter vervanging van papieren braille kaarten begrijp ik dit zeker. Het is thuis te downloaden en te printen (of ergens vlakbij) en een stuk robuuster dan papier.

Trouwens, voor het GSI ook echte landschapsmodellen om te printen: http://cyberjapandata.gsi.go.jp/3d/ (alleen in het Japans, google translate to the rescue!)

Bronnen:
http://www.springwise.com/3d-printed-maps-blind-navigate-city/

http://ajw.asahi.com/article/sci_tech/technology/AJ201409230007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>